Ohjeita hiihtokoululaisten huoltajille

Ohjeita hiihtokoululaisten huoltajille

 

Tarkista ennen ensimmäistä hiihtokertaa, että lapsesi varusteet ovat kunnossa: sukset ja sauvat ovat oikean mittaiset, suksien siteet toimivat, sauvojen lenkit ovat oikean pituiset ja ehjät, monojen kiinnitys ehjä jne. Harjoitelkaa jo etukäteen kotona suksien laittoa jalkaan ja pois, samoin kuin sauvojen hihnojen pujottamista käteen. Tarkista myös ennen jokaista harjoituskertaa suksien voitelu varsinkin pitovoiteen osalta. Kelin mukainen (pito) voitelu helpottaa hiihtotekniikoiden harjoittelua.

 

Hiihtoon sopii kerrospukeutuminen. Kerrospukeutuminen on hyvä keino suojautua pakkasta ja viimaa vastaan (esim. aluskerrasto, välissä kosteuden siirtävä välivaatekerta ja päällimmäisenä tuulen pitävä, mutta hengittävä puku). Reippaalla pakkasella ja tuulisella säällä korvat ja posket suojataan vaikka kypärämyssyn tai tuubihuivin + pipon kera, käsineet/rukkaset voivat olla mieluummin liian paksut kuin ohuet. TOPPAPUKU ON USEIN LIIKKUVALLA, HIIHTÄVÄLLÄ LAPSELLA LIIAN KUUMA, SAMOIN KARVAHATTU. Hiihtokenkiin on hyvä mahtua tavallisen sukan lisäksi villasukat.

 

Muistathan myös, että wc-reissuja on hankala tehdä kesken hiihtokerhon, huolehdi siis em:sta ennen kerhon kokoontumista.

Tulethan ajoissa paikalle reippaalla mielellä ja sopivasti syöneenä.

Muista myös kertoa ohjaajalle, jos sinulla on jotakin erityistä huomiota / mahdollisia toimenpiteitä vaativa sairaus (esim. astma) ja lääkitys siihen itselläsi mukana.

 

Välineiden valintaohjeita

 

Sauvarinne sauvat 0,76- 0,79 x hiihtäjän pituus.  
 

 

Perinteinen hiihtotapa:


Suksien mitta n. 15-20 cm hiihtäjää pidempi. Pienimmillä hiihtäjillä 3-6 vuotiailla suksen mitta n. 0-10 cm pidempi kuin hiihtäjä. Liiallinen kasvunvara hankaloittaa lapsen hiihtämistä ja syö motivaatiota harrastukseen.

Sauvan pituus on n. 0,83 x hiihtäjän pituus

 

Vapaa hiihtotapa


Suksien mitta n. 10-15 cm hiihtäjää pidempi.

Sauvan pituus n. 0,88 -0,91 x hiihtäjän pituus. Mitä nuorempi lapsi ja vähemmän voimaa, sitä parempi valita sauva joka on lähempänä alarajaa.

Pienimmät hiihtäjät voivat mainiosti harjoitella vapaan hiihtoa perinteisen suksilla, joista pitovoiteet on siklattu pois, myös perinteisen monot käyvät hyvin.

 

Alla oleva taulukko on ohjeellinen pituustaulukko pienille hiihtäjille.

 

Lapsen pituus (cm)

Suksen/sauvan pituus (cm)

90

90/70

100

100/75

110

110/80

115

120/85

120

130/90

125

140/95

130

150/100

135

150-160/105


Luistovoitelu:
Suksen pohjaan sulatetaan hieman kovempaa luistovoidetta kuin mitä ilma on. Kun voide on jäähtynyt, ylimääräinen voide siklataan pois ja lopuksi viimeistellään harjalla. Tämän voiteen päälle sulatetaan kelivoide joka on tarkoitettu vallitsevaan lämpötilaan. Kun voide on jäähtynyt, ylimääräinen voide siklataan pois ja lopuksi viimeistellään harjalla.

Pitovoitelu:
Määritä pitovoiteen paikka suksen pohjassa siten, että sukset ovat suoralla lattialla ja lapsi seisoo suksien päällä paino tasaisesti molemmilla suksilla. Liu´uta paperipalaa suksen keskikohdan alla ja merkitse suksen kylkeen tussilla ne kohdat, joihin paperi pysähtyy -merkkien välinen alue on pitovoiteen voitelualue.


Pitovoidetta laitettaessa kannattaa laittaa ensin hieman vallitsevaa lämpötilaa lämpimämmän kelin pitovoide ja tasoittaa se korkilla. Päälle voidellaan kelivoide joka on tarkoitettu kyseiselle lämpötilalle. Kannattaa mieluummin laittaa useita ohuita voidekerroksia kuin yksi paksu kerros.